Kayseri nin Ünlü ve saygın şahsiyetleri



TARİHE GEÇMİŞ KAYSERİLİ KİŞİLER

KADI BURHANEDDİN : Ünlü Türk Hükümdarı, Şair, Bilg                            
HACI ÖMER SABANCI : (1906-1966) Talas’ın Akçakaya köyünde doğdu.  Önce ticarete daha sonra sanayiye yönelen Kayserili işadamıdır. Sıfırdan başlayıp emek ve zeka ile Sabancı Şirketler Grubunu kurmuştur.
KADİR HAS :  20 Eylül 1920 de Kayseride dogdu,sanayici iş adamı,hayırsever,eğitim gönüllüsü,vefakar,bir kayseri sevdalısı idi.Kayseriye Kadir Has başka kongre merkezi olmak üzere yüzlerce eser kazandırmıştır,Kayseride vefa borcu olarak Kadir Has spor kompleksine  Kadir Has spor komleksi adını vermiştir.
ARİF MOLU : (1901-1973) Kayseri şehrimiizn ekonomik hamlelerinde öncülük yapmıştır. Sümerbank Bez Fabrikası, Kayseri Sivas Karayolu gibi birçok projeyi gerçekleştirmiştir. Kayseri Şeker Fabrikası, Orta Anadolu Mensucat ve Karsu Tekstil eserlerindendir.
EMİN MOLU : (1907-1954) Kayseri Belediye Başkanlarındandır. Hayalindeki Kayseri’yi kurabilmek için fevkalade çalışmalar yapmıştır.
NUH ESKİYAPAN : (1912-1961) “ Nuhun Ankara Makarnası” nı kurdu. Birçok eğitim ve sosyal tesisi Kayseri’ye kazandırmıştır.
MUHARREM ESKİYAPAN : (1935-2009) 12 yıl aralıksız Ankara Sanayi Odası Başkanlığı yaptı. Nuh Şirketler Gurubu kurucusudur.
NUH NACİ YAZGAN : (1886-1947) Kayseri’nin yetiştirdiği seçkin işadamlarındandır. Fazilet ve hayırseverliği ile örnek olmuştur.Kayseriye nuh naci yazgan üniversitesini kazandırmıştır.
MEHMET KEMAL DEDEMAN : (1903-1998) Kayseri’li olmaktan hayatı boyunca gurur duyan seçkin işadamımızdır. Dedeman Oteller zinciri kurucusudur. Kayseri İli Yardım Derneği Kurucusudur. Kayseri İli ve İlçelerine birçok eğitim, sağlık, kültür tesisleri kazandırmıştır
NUH KUŞCULU : (1932-1993) Anadolu Cam Sanayi kurucusu. Serbest piyasa ekonomisini savunan önde gelen Kayseri’li işadamıdır.
NUH MEHMET KÜÇÜKÇALIK: 1916 yılında Kayseri’de doğdu. Birlik Mensucat Fabrikasının kurucularındandır.

AHMET PAŞA : (1638-1715) Kaptanı-Derya, ııı.Ahmet döneminde Sadrazamlık yaptı.Süs ve gösterişe çok meraklıydı.kayseriğde adına bir ilk öğretim okulu yapılmıştır.

KAYSERİLİ ÜNLÜ YAZAR VE ŞAİRLER

BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR    : (1908-1969) Şair, Yazar.
ABDULLAH SATOĞLU    : 1934 YILINDA Kayseri’de doğdu.
İSMET ÖZEL : 1944 yılında Kayseri’de doğdu.
HASAN KAÇAN : Karikatürist-Yaazar
LATİFE TEKİN : Yazar  
METİN KAÇAN : Yazar, Karikatürist

ÜNLÜ SANATÇILAR

GÖKSEL ARSOY
SAVAŞ YURTTAŞ
ULGAR MAZAKOĞLU
ELİA KAZAN

ÜNLÜ POLİTİKACILAR

OSMAN KAVUNCU : (1918-1966) 1950-1957 tarihleri arasında iki dönem Belediye Başkanlığı yaptı. Kayseri şehri’nin bugünkü modern, düzenli şehirleşmesinin temelini atmıştır. İlk sanayi bölgesinin kurulması, Şehir mezarlığı, Park ve bahçe düzenlemeleri, cadde bulvar düzenlemeleri, Şehir stadyumu, elektri ve içme suyu şebekelerinin geleceğe dönük ihtiyaca cevap verecek şekilde düzenlenmesi çalışmalarını yapmıştır.
Kayseri’nin efsane adamıdır.  Hayatında çok güzel saz çalabilen Osman Kavuncu birçok Kayseri türküsünü derlemiştir

ALPASLAN TÜRKEŞ : (1917-1997) Politikacı. MHP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcılığı yaptı.
MEHMET YAZAR : 1936 yılında Kayseri’de doğmuştur. TOBB Başkanlığı yaptı. Doğru Yol Partisi, Anavatan Partisi’de politika ve Milletvekilliği yaptı.
ABDULLAH GÜL:1950 yılında kayseri de doğdu.2007 yılında Cumhurbaşkanı seçildi,halen bu görevi yürütmektedir.
SES SANATÇILARI VE MÜZİSYENLER

AHMET GAZİ AYHAN : (1921-1987) Saz Sanatkarı Talas’a bağlı Endürlük köyünde doğdu. Türk sanat müziği ve Türk Halk müziği repertuarına pek çok şarkı ve türkü kazandırdı.
Ahmet Gazi Ayhan’ın en popüler türkülerinden biri: “Ağam İstanbul’u mesken mi tuttun “ türküsüdür.



ADINI KAYSERİ’DEN ALANLAR

MEHMET ÖZHASEKİ : 1957 YILINDA Kayseri’de doğdu.1994 yılında Melikgazi Belediye Başkanlığı yaptı. 1988 tarihinden itibaren Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yapmaktadır. Görev yaptığı süre boyunca Şehrin imarı ve eğitim, kültür faliyetlerine büyük önem vermiştir.
ALİ ULVİ BAKIR : 1948 tarihinde Kayser’de doğdu. 1994 yılından beri Ankara’da serbest ticaretle uğraşmaktadır. Kayseri İli Yardım Derneği’nin Genel Başkanıdır.
HÜSEYİN BAYRAKTAR: 1936 TARİHİNDE Kayseri’de doğdu. Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi Galeria’yı kurdu. Ege Holding sahibi.
MEHMET BEĞENDİK:  Beğendik Mağazaları A.Ş.’nin sahibi.
NUH MEHMET KÜÇÜKÇALIK: 1916 yılında Kayseri’de doğdu. Birlik Mensucat Fabrikasının kurucularındandır.
AHMET MALAZ : 1940 YILINDA Kayseri’de doğdu. Tanınmış işadamlarından Şükrü Malaz’ın oğludur. Malazlar Kibrit Sanayi, Kartonsan Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Kayseri Şükrü Malaz İlkokulu gibi eğitim ve bir çok hayır işleri yapmıştır.
HALİT NARİN : 1930’DA Kayseri’de doğdu. “ Narin Mensucat” ı kurdu. TÜSİAD Genel Başkanlığında bulundu.
NECMEDDİN NURSAÇAN:  1942 yılında Kayseri Hacılar’da doğdu. Vaizlik ve Kayseri İl Müftülüğü yaptı. Diyanet Yayınlarından çıkan bir çok eseri bulunmaktadır.
İBRAHİM ÖZBIYIK : 1935 tarihinde Kayseri’de doğdu. Isısan A.Ş. yi kurdu.ERBOSAN kuruluşuna öncülük yaptı.
TUNCAY ÖZİLHAN : 1947’de Kayseri’de doğdu. Anadolu Endüstri Holding Kurucularından. Efes Pilsen Spor Klübü ve  TÜSİAD Genel Başkanlığı yaptı.
TOSUN TERZİOĞLU : 1950 yılında KAYSERİ’DE DOĞDU. Tübitak Başkanlığı ve Sabancı Üniversitesi rektörlüğü görevinde bulunmuştur. Sabancı Üniversitesi T.Terzioğlu’nun  üstün gayret ve çalışmalarıyla kısa zamanda modern bir eğitim kurumu haline gelmiştir.